Top 10 Pakaian Tradisional Melayu Baju Melayu di Malaysia

Top 10 Pakaian Tradisional Melayu (Baju Melayu) di Malaysia 2021

Pakaian tradisional Melayu untuk lelaki adalah baju melayu. Ia adalah baju lengan panjang atau tunik (baju) yang dipakai ke atas seluar (seluar) dan biasanya disertai dengan sampin kain, sarong yang dibungkus di sekeliling pinggang. Secara tradisinya, tunik ini mempunyai kelengkapan yang longgar, tetapi pada zaman moden baju melayu yang langsing juga menjadi popular. Songkok atau topi juga biasanya dipakai dengan baju melayu.

Dikatakan baju melayu berasal dari mahkamah Melaka. Ia secara tradisinya dipakai bukan sahaja oleh lelaki di Malaysia, tetapi juga di Singapura, Brunei, Indonesia, dan Thailand. Tunik dan seluar diperbuat daripada warna dan jenis kain yang sama, yang biasanya kapas, campuran poliester dan kapas, atau campuran kapas dan satin. Baju melayu datang dalam pelbagai warna dan saiz supaya anda boleh pastikan untuk mencari yang sesuai dengan anda dan sesuai dengan majlis.

Jika anda sedang mencari pakaian tradisional Melayu terbaik untuk lelaki di Malaysia, anda telah datang ke tempat yang betul. Kami telah menyenaraikan Top 10 Baju Melayu di Malaysia yang boleh anda beli dalam talian hari ini.

10 Kostum Tradisional Melayu Teratas (Baju Melayu) di MalaysiaWarna yang tersediaHarga (RM)

Baju Melayu Putera/Baju Melayu Slim Fit

Bayi Biru, Ungu Gelap, Krim, Dusty Pink, Maroon, Mocha, Mustard, Olive Green, Royal Blue, Peach, Pine Green, Teal Blue, Emerald Green, Off White, Rose Gold

RM119.00

Baju Melayu Eksklusif Al-Hambra Slim Fit

Matikan putih/Krim

RM115.00

Indah Pesona Konsep Stor Baju Melayu

Emerald Green, Biru Diraja, Maroon, Kelabu Gelap

RM80.91

Gene Martino Baju Melayu Premium Kusam Satin Klasik Sesuai

Lilac Berdebu

RM120.00

Alain Delon Slim Fit Baju Melayu Set

Dark Mustard, Mid Blue, Biru Diraja, Biru Ringan, Turquoise

RM99.00

A Mank Baju Melayu Moden Set Lelaki Slim Fit

Pic, Emas, Pink Belacan, Emerald Green, Chili Merah, Krim

RM130.00

Baju Melayu Aaron Aziz Ajenti

Kuning, Biru Tentera Laut, Nanas, Ungu Gelap, Maroon

RM89.00

Orlando Baju Melayu Slim Fit Saman

Hijau Gelap

RM135.20

SYH by Syuk Koleksi Baju Melayu Melayu Kerap Slim Fit

Sky Blue, Ungu Gelap, Dusty Pink, Biru Diraja, Maroon, Chestnut, Biru Tentera Laut, Emerald Green, dan Dark Grey

RM75.90

Elrah Baju Melayu Eksklusif Gentleman

Pudina Hijau, Maroon, Bayi Biru, Kuning, Pic Cahaya, Lilac Purple, Hutan Hijau, Emas, Biru Tentera Laut, Mustard, Beige Pasir, Biru Diraja, Hijau Lembut, Kelabu Hangat, Merah, Oren, Pic, Merah jambu, hitam, kuning, putih, emerald hijau, kuning gelap, ungu gelap, dan Charcoal Grey

RM150.48

Baju Melayu Terbaik Lelaki

Kostum Tradisional Melayu Terbaik (Baju Melayu) di Malaysia

1. Baju Melayu Putera/Baju Melayu Slim Fit

Baju Melayu Putera/Baju Melayu Slim Fit adalah Top 10 Pakaian Tradisional Melayu (Baju Melayu) di Malaysia untuk Hari Raya

Baju Melayu ini mempunyai langsing dan diperbuat daripada kain lembut dan selesa yang merupakan campuran kapas dan satin, jadi rasanya sejuk pada kulit. Ia boleh didapati dalam enam saiz, dari kecil hingga 3XL. Ia mudah dibersihkan dan boleh dibasuh mesin, ditambah warna tidak pudar apabila mencuci. Ia juga tidak berkedut dengan mudah. Ia mempunyai dua poket seluar, satu poket baju tersembunyi, dan kolar cekak musang.

Pakaian tradisional Melayu untuk lelaki ini boleh didapati dalam 15 warna, iaitu Baby Blue, Dark Purple, Cream, Dusty Pink, Maroon, Mocha, Mustard, Olive Green, Royal Blue, Peach, Pine Green, Teal Blue, Emerald Green, Off White, dan Rose Gold.

Baju Melayu Putera/Baju Melayu Slim Fit di

Baca selanjutnya: Puluhan Produk di Uniqlo, Yang merupakan Top 10 di Malaysia?

2. Baju Melayu Eksklusif Al-Hambra langsing Fit Off Putih/Krim

Baju Melayu Eksklusif Al-Hambra Langsing Fit Off Putih/Krim

Baju melayu dari Al-Hambra Exclusive ini mempunyai potongan langsing moden, dua poket seluar, dan poket dada tersembunyi. Ia mempunyai kolar cekak musang yang dibangkitkan. Kain yang digunakan untuk baju melayu ini sejuk dan selesa pada kulit dan tidak mudah dihancurkan. Warna putih/ krim off tidak pudar dengan mudah walaupun dengan cucian kering. Pakaian tradisional Melayu ini boleh didapati dalam saiz kecil, sederhana, besar, lebih besar dan dua kali ganda lebih besar.

Baju Melayu Eksklusif Al-Hambra Slim Fit Off Putih/Krim di

3. Kedai Konsep Indah Pesona Baju Melayu

Indah Pesona Konsep Stor Baju Melayu

Baju Melayu yang dijual oleh Indah Persona Concept Store ini boleh didapati dalam tiga saiz, dari kecil hingga 3XL, dan datang dalam empat warna iaitu Emerald Green, Royal Blue, Maroon, dan Dark Grey. Ia mempunyai kain yang ringan, lapang, dan bernafas untuk memastikan anda sejuk dan selesa walaupun pada hari-hari yang paling hangat. Kain ini berkualiti tinggi dan tahan lama untuk kegunaan harian. Ia boleh mesin dibasuh dan kering di bawah matahari dengan anda tidak perlu bimbang tentang warna pudar dengan mudah. Baju melayu ini mempunyai dua poket baju di bahagian bawah dan satu poket dada.

Kedai Konsep Indah Pesona Baju Melayu di

4. Gene Martino Baju Melayu Premium Kusam Satin Klasik Fit

Gene Martino Baju Melayu Premium Kusam Satin Klasik Sesuai

Baju Melayu jenama Gene Martino ini boleh didapati dalam enam saiz, dari tambahan kecil hingga XXL. Ia datang dalam warna Dusty Lilac dan bahagian atas mempunyai dua poket bawah dan satu poket dada di sebelah kiri. Ia mempunyai cergas tradisional klasik dan diperbuat daripada kain satin yang membosankan dengan berat sederhana dan rasa mewah. Bahagian bawah juga mempunyai muat biasa dengan pinggang anjal, dua poket nyalaan sisi, dan pengikat zip depan. Bahan kain mudah diseterika dan tidak berkedut dengan mudah.

Pakaian tradisional ini sesuai untuk dipakai pada hari Jumaat di masjid-masjid, untuk majlis-majlis rasmi, majlis perkahwinan, dan Hari Raya.

Gene Martino Baju Melayu Premium Kusam Satin Klasik Fit di

5. Alain Delon Slim Fit Baju Melayu Ditetapkan

Alain Delon Slim Fit Baju Melayu Set Baju Raya 2021 Jubah Lelaki Fesyen Blaus Muslimah Jubah Long Pakaian Muslimah Baju Kurung Moden Lelaki Kebaya Skirt Baju Melayu Budak Kaftan Abaya Baju Budak Pakai Pakaian Lelaki Seluar Tshirt Lelaki Pakaian

Satu lagi baju melayu yang hebat ialah yang berasal dari Alain Delon dan dijual oleh Koleksi Hutan. Pakaian tradisional ini boleh didapati dalam warna Dark Mustard, Mid Blue, Royal Blue, Light Blue, dan Turquoise. Ia datang dalam saiz yang berbeza, dari lebih kecil hingga dua kali ganda lebih besar. Baju Melayu ini diperbuat daripada bahan Tetron Spun dan boleh diregangkan untuk keselesaan tambahan. Ia mempunyai potongan langsing dan mempunyai kolar Mandarin. Baju itu mempunyai dua poket bawah dan satu poket dada. Seluar mempunyai dua poket, penutupan zip hadapan, dan pinggang anjal.

Baju Melayu Alain Delon Slim Fit Ditetapkan di

6. A Mank Baju Melayu Moden Set Lelaki Slim Fit

A Mank Baju Melayu Moden Set Lelaki Slim Fit

Baju Melayu oleh jenama A Mank ini menampilkan gaya moden yang langsing, butang batu kristal, dan kain satin premium yang diperbuat daripada serat poliester 100 peratus. Bahannya lembut dan makanan tambahan, yang menjadikan baju melayu ini lebih selesa untuk dipakai. Ia boleh didapati dalam enam warna iaitu Peach, Gold, Pink Belacan, Emerald Green, Chili Red, dan Cream.

Ia mudah diseterika dan sesuai untuk dipakai pada mana-mana acara dan acara perayaan. Baju itu mempunyai tiga poket, dua di bahagian bawah dan satu di dada. Reka bentuk kolar berdiri adalah ergonomik dan selesa supaya tidak ada perasaan tersumbat.

A Mank Baju Melayu Set Moden Lelaki Slim Fit di

7. Baju Melayu Aaron Aziz Ajenti

Kedai Ajenti Baju Melayu Aaron Aziz untuk koleksi baju Melayu terbaharu daripada jenama terkemuka Malaysia. Terdapat dalam langsing muat dan teratur dengan lebih daripada 100 warna yang bertenaga untuk dipilih.

Baju Melayu dari Koleksi Aaron Aziz jenama Jakel ini menampilkan pesak tradisional atau keratan longgar, kolar cekak musang, dua poket hadapan di bahagian bawah, dan satu poket dada. Seluar juga mempunyai pemotongan biasa dan mempunyai cangkuk depan dan pengigiran zip dan dua poket sampingan. Disahkan oleh pelakon dan penyanyi Aaron Aziz sendiri, baju melayu ini selesa dipakai dan sesuai untuk sebarang majlis.

Baju melayu ini boleh dibasuh tangan atau mesin dibasuh, dan anda hanya perlu menggunakan suhu rendah apabila menyeterika. Warna yang ada ialah Kuning, Biru Tentera Laut, Nanas, Ungu Gelap, dan Maroon. Setiap pembelian baju melayu ini dilengkapi dengan butang baju Melayu percuma dan sampin (reka bentuk rawak berdasarkan stok yang ada). Anda boleh mendapatkannya dalam saiz yang lebih kecil, kecil, sederhana, dan besar.

Baju Melayu Aaron Aziz Ajenti di

8. Orlando Baju Melayu Slim Fit Saman

Orlando Baju Melayu Slim Fit Saman Beli Baju Melayu Lelaki & Pakai Sederhana Online tahun ini

Baju melayu slim fit saman dari Orlando datang dalam warna hijau gelap yang menarik dan elegan dan boleh didapati dalam enam saiz, dari XXS ke XL. Ia mempunyai pemotongan tipis dan bahagian atas mempunyai kolar musang cekak, dua poket depan, dan satu poket dada. Bahagian bawah berada dalam gaya kebangkitan pertengahan dan mempunyai cangkuk depan dan pengikat zip dan dua poket sampingan. Bahan itu diperbuat daripada 100 peratus kain rayon campuran. Baju Melayu ini juga dilengkapi dengan tiga butang warna padanan percuma sekiranya anda perlu mempunyai butang diganti.

Orlando Baju Melayu Slim Fit Saman di

9. SYH by Syuk Koleksi Baju Melayu Kerap Slim Fit

SYH by Syuk Collection Baju Melayu Pasti Slim Fit Beli Baju Melayu, Baju Kurung tahun ini Online

Baju melayu dari SYH by Syuk Collection ini datang dalam saiz yang kecil hingga lebih besar. Ia mempunyai muat biasa dan boleh didapati dalam pelbagai warna, iaitu Sky Blue, Dark Purple, Dusty Pink, Royal Blue, Maroon, Chestnut, Navy Blue, Emerald Green, dan Dark Grey. Bahagian atas mempunyai tag label SYH tenunan pada poket dada tersembunyi atau tersembunyi dan dua poket hadapan. Bahagian atas mempunyai lima lubang butang secara keseluruhan.

Seluar mempunyai lurus dipotong dengan pinggang separa anjal, cangkuk depan dan penutupan zip, dan poket di sebelah kanan.

SYH by Syuk Koleksi Baju Melayu Melayu Kerap Slim Fit di

10. Elrah Baju Melayu Gentleman

Elrah Baju Melayu Eksklusif Gentleman Pakai Betul: 10 Tips Gaya Melayu Baju Untuk Ingat Hari raya ini

Dapatkan baju raya anda di sini sekarang! Baju melayu bergaya oleh Elrah Exclusive ini diperbuat daripada kain crepe sutera Graziano dan boleh didapati dalam pelbagai pilihan 24 warna, iaitu Mint Green, Maroon, Baby Blue, Kuning, Pic Cahaya, Lilac Purple, Forest Green, Gold, Navy Blue, Mustard, Sand Beige, Royal Blue, Soft Green, Warm Grey, Red, Orange, Peach, Pink, Black, Kuning, Putih, Emerald Hijau, Kuning Gelap, Ungu Gelap , dan Charcoal Grey. Ia datang lebih kecil untuk saiz yang lebih besar.

Baju Melayu ini datang sebagai satu set dan merangkumi yang berikut: Baju Melayu Raya Gentleman Luxe Edition (atas dan bawah), butang logo Elrah eksklusif, sapu tangan, pin Elrah, kotak eksklusif, dan hadiah percuma. Pelanggan juga mungkin berpeluang menyertai kerja cabutan bertuah sebanyak RM3,000.

Elrah Baju Melayu Eksklusif Gentleman di

Tips Pakai Pakaian Tradisional Baju Melayu Terbaik di Malaysia

Apakah cara yang betul untuk memakai baju melayu anda? Ikut petua ini:

  • Bahagian atas atau seluar baju melayu anda hendaklah diperbuat daripada bahan yang sama. Kami telah memilih produk terbaik yang mengikuti peraturan tidak rasmi ini.
  • Lengan bahagian atas harus jatuh di antara tengah-tengah sawit anda, dan hem seluar hanya perlu menyentuh tanah. Ingatlah ini sekiranya anda perlu mempunyai baju melayu anda diubah.
  • Pastikan baju melayu anda berada dalam keadaan baik, ditekan dengan baik, dan tidak ada air mata atau butang yang hilang. Jika baju melayu anda tidak sesuai dengan anda dengan baik lagi atau mempunyai butang yang tidak sepadan, lebih baik membeli yang baru yang hadir dengan baik.
  • Apabila memilih warna, ia adalah baik untuk memakai warna sederhana hingga ringan untuk acara pada siang hari dan warna gelap untuk acara pada waktu malam.

Kami berharap senarai baju melayu teratas di Malaysia ini membantu anda memilih pakaian tradisional Melayu yang memenuhi keperluan anda. Selamat membeli-belah!

Beri Komen

Anda tidak boleh menyalin kandungan halaman ini