Minyak Enjin Terbaik untuk Motosikal di Malaysia

Minyak Enjin Terbaik untuk Motosikal di Malaysia 2021

Jika motosikal anda adalah kawan perjalanan terbaik anda, maka menyimpannya di puncak prestasinya harus menjadi keutamaan kami. Perjalanan Jb ke/fro KL & Penang tidak ada jenaka. Minyak motosikal direka untuk membersihkan semua komponen enjin basikal anda. Ia juga memberikan pelincilan yang mencukupi pada motosikal anda untuk mengurangkan geseran pada bahagian enjin dan menghalang bahagian motosikal daripada dipakai.

Jadi, jika anda merancang untuk memandu panjang dengan basikal anda hujung minggu ini, anda mungkin mahu menyemak minyak enjin terbaik untuk motosikal di Malaysia yang anda boleh dengan mudah mencari walaupun dalam talian! Kita semua mahu basikal kita mempunyai kehidupan yang berpanjangan, jadi kerap menggunakan minyak enjin motor yang baik akan membantu memaksimumkan kehidupan motosikal tercinta anda. Mari kita periksa minyak enjin ini di bawah!


Top 10 Minyak Enjin Motosikal di Malaysia

4T/2T Pennzoil Fastrac RX SAE40 1.0L Enjin Minyak

4T/2T Pennzoil Fastrac RX SAE40 1.0L Engine Oil, Apakah minyak perbatuan tinggi terbaik, Yang mana satu adalah minyak enjin memandu panjang terbaik untuk motosikal?

Harga: RM8.00

Jika anda menggunakan motosikal anda hampir setiap hari dan bahkan di bawah mana-mana keadaan cuaca, anda pasti perlu menggunakan 4T/2T Pennzoil Fastrac RX SAE40 1.0L Engine Oil. Minyak ini berjanji untuk mengekalkan kebersihan enjin dan bahagian anda, menjaga basikal anda sentiasa di mana sahaja.

Ia juga meningkatkan prestasi enjin basikal anda. Jadi, walaupun anda menunggang dan menunggang selama berjam-jam, hujan atau bersinar, motosikal anda tidak akan gagal untuk memberi anda perjalanan yang lancar.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Menyediakan perlindungan untuk penghantaran dan klan basah
 • Sesuai untuk motosikal Jepun dan Eropah

Minyak Enjin Moly Liqui

Liqui Moly Engine Oil Top 10 Minyak Motosikal Terbaik Kajian 2021

Harga: RM14.50 – RM32.45

Bagi orang-orang yang berbasikal adalah kehidupan mereka, Minyak Enjin Moly Liqui harus menjadi pilihan anda. Minyak motor berteknak tinggi ini berjanji untuk memberikan prestasi dan perlindungan maksimum basikal anda pada semua tunggangan anda. Ia juga menyediakan pelinciran optimum dan kebersihan enjin yang cemerlang.

Jika anda mesti tahu, Minyak Enjin Moly Liqui dibangunkan untuk enjin 4 lejang sejukan udara dan air yang terdedah kepada keadaan operasi yang normal dan melampau. Jadi, anda boleh 100% bergantung kepada minyak enjin ini untuk motosikal anda pada mana-mana musim dan mana-mana iklim.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 4L
 • Sesuai untuk enjin dengan atau tanpa klac basah
 • Diuji pada enjin dengan penukar pemangkin

Minyak Motor Separa Sintetik GTmotor

Minyak Motor Separa Sintetik GTmotor

Harga: RM18.45 – RM39.99

Untuk ketenangan fikiran anda setiap kali anda menunggang motosikal anda, anda perlu mempunyai minyak enjin yang akan memenuhi semua tuntutan perjalanan anda. GTmotor Semi-Synthetic Motor Oil kejuruteraan dengan ULTRAFLEX™ untuk pertahanan segera dan prestasi motor responsif.

Anda boleh bergantung kepada minyak ini untuk setiap pusingan, giliran, dan halangan yang akan anda hadapi dengan basikal anda di jalan raya. Kawasan kritikal dan keadaan cuaca tidak lagi menjadi kebimbangan bagi anda dan motosikal anda. Minyak ini sesuai untuk motosikal yang dihasilkan oleh pengeluar Jepun, Eropah, dan Amerika yang terkemuka.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Sesuai untuk semua jenis enjin 4 lejang
 • Mematuhi piawaian pematuhan alam sekitar terkini
 • Mencegah gelinciran klac

Yamaha Yamalube Minyak Motor Sintetik Sepenuhnya

Yamaha Yamalube Minyak Motor Sintetik Sepenuhnya

Harga: RM5.00 – RM26.88

Beralih ke Yamaha Yamalube Minyak Motor Sintetik Sepenuhnya dan berikan yang terbaik untuk motosikal anda. Minyak motor ini dibuat untuk membawa basikal anda ke prestasi puncak supaya anda boleh mempunyai semua ketenangan fikiran yang anda perlukan semasa anda memandu.

Sama ada anda mempunyai motosikal, skuter, ATV, atau bahkan kereta salji, minyak motor ini telah mendapat semua yang anda perlukan. Satu ciri unik minyak ini adalah bahawa ia dihasilkan dengan teknologi pelinciri terkini untuk mengelakkan bahagian motor anda daripada dipakai.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Melindungi semua bahagian motor
 • Sesuai untuk semua motosikal

Minyak Motosikal Separa Sintetik Feoso

Minyak Motosikal Separa Sintetik Feoso. KL, JB, Melaka

Harga: RM13.40

Basikal anda layak apa-apa tetapi minyak enjin premium seperti Minyak Motosikal Semi-Sintetik Feoso. Feoso adalah salah satu syarikat minyak terkemuka di Malaysia, dan kita pasti harus menyokong syarikat tempatan kita sendiri! Perkara terbaik tentang membeli minyak ini adalah bahawa anda boleh menjimatkan banyak wang untuk penyelenggaraan kerana menggunakan jenama ini boleh membantu melindungi semua bahagian motosikal anda.

Ia juga memastikan enjin anda bersih sepanjang masa untuk mengekalkannya di puncak prestasinya. Pemanduan harian anda untuk bekerja akan sentiasa selamat dan cepat, terima kasih kepada Minyak Motosikal Separa Sintetik Feoso.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Direka dengan jelas untuk motosikal empat lejang
 • Shear-stabil

Minyak Motosikal Separa Sintetik VTAG 4T

Minyak Motosikal Separa Sintetik VTAG 4T

Harga: RM18.00

Pemacu musim panas tidak lagi akan bimbang bagi anda sebaik sahaja anda menggunakan Minyak Motosikal Semi-Sintetik VTAG 4T. Setiap penurunan minyak ini dibuat dengan indeks kelikatan yang tinggi, yang bermaksud enjin anda tidak akan mempunyai pecahan haba walaupun dengan operasi suhu tinggi yang dilanjutkan.

Ia juga dihasilkan dengan formula khusus untuk kecekapan maksimum dan mengurangkan penggunaan minyak secara keseluruhan. Mempunyai tahun perjalanan dan bersiar-siar dengan motosikal anda kerana anda tahu bahawa anda mendapat perlindungan terbaik terhadap haus menggunakan Minyak Motosikal Separa Sintetik VTAG 4T.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Mengurangkan geseran enjin dalaman
 • Mengurangkan tamparan pembakaran

Motul 3100 Technosynthese Motor Oil

Motul 3100 Technosynthese Motor Oil

Harga: RM36.30

Mempunyai perjalanan yang hebat setiap kali, dan tahu bahawa motosikal anda berjalan pada yang terbaik sentiasa. Dengan bantuan Minyak Motor Motul 3100 Technosynthese, anda dijamin bahawa klac basah dan kotak gear anda betul berfungsi.

Ia dirumus dengan bahan-bahan anti-pengoksidaan yang sangat baik yang menghalang penebalan minyak pramatang kerana tekanan berlebihan dan suhu tinggi. Jika anda ingin memanjangkan hayat basikal anda, anda perlu memilih pelinciran yang tinggi, pencuci yang tinggi, dan sifat-sifat bersurai tinggi minyak enjin yang anda akan gunakan. Mujurlah, semua ciri-ciri itu adalah pada Motul 3100 Technosynthese Motor Oil jadi ini adalah jenama yang mesti dicuba.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Sesuai untuk jenis enjin 4 lejang

Minyak Motosikal Petronas Sprinta 4T F700

Minyak Motosikal Petronas Sprinta 4T F700. jika anda secara tidak sengaja atau ditinggalkan tanpa pilihan. tidak mengapa untuk menggunakan minyak enjin kereta tetapi ambil perhatian bahawa ia tidak boleh digunakan jika minyak enjin motosikal boleh didapati.

Harga: RM16.90

Dapatkan prestasi dan perlindungan responsif terbaik untuk motosikal anda dengan Minyak Motosikal Petronas Sprinta 4T F700. Ia berbangga dengan ketum minyak yang unggul dan kekuatan rituh untuk segera meningkatkan operasi enjin basikal anda.

Teknologi UltraFlex™ juga di sini untuk menyokong permintaan anda, walaupun di kawasan kritikal basikal anda, semasa anda memandu. Minyak motosikal ini juga memenuhi keperluan standard alam sekitar terkini untuk menjaga alam sekitar.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Separa sintetik
 • Sesuai untuk semua jenis enjin motosikal 4 lejang

Minyak Motosikal Silkolene Max 4T

Silkolene Max 4T Motorcycle Oil terbaik untuk enjin basikal, TOP 10 Minyak Motosikal Terbaik

Harga: RM14.50

Lindungi enjin anda dari permulaan ke kuasa penuh dengan Minyak Motosikal Silkolene Max 4T. Ia penuh dengan bahan pencuci, penyebar, dan ejen membawa beban untuk memberikan enjin anda dengan kebersihan yang hebat dan memanjangkan kuasa optimumnya.

Campuran seimbang bahan-bahan pendawaian pakai juga boleh didapati pada minyak motosikal ini. Anda tidak perlu menghabiskan begitu banyak untuk mengekalkan setiap bahagian basikal tercinta anda. Kami tahu betapa mahalnya untuk mengekalkan enjin basikal anda, dan Minyak Motosikal Silkolene Max 4T adalah minyak berkualiti tinggi yang boleh menjimatkan banyak wang dari pembaikan dan penyelenggaraan.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Dengan perencat dan ejen anti-pakai

Hi-Rev 2T Semi-Sintetik Minyak Motor

Hi-Rev 2T Semi-Synthetic Motor Oil adalah minyak enjin terbaik untuk motosikal di Malaysia, minyak mana yang terbaik untuk motosikal?, Apakah minyak enjin terbaik untuk motosikal 4-lejang?, Adakah minyak sintetik sepenuhnya lebih baik untuk motosikal?, Bagaimana saya memilih minyak motosikal?

Harga: RM19.80

Jika anda sedang mencari minyak enjin motosikal yang menghasilkan pembakaran yang lebih bersih dan kurang asap, anda kini perlu beralih kepada Hi-Rev 2T Semi-Sintetik Minyak Motor. Di samping itu, ia juga memaksimumkan kehidupan enjin motosikal anda dan memberikan permulaan yang lancar dan mudah.

Minyak motosikal maju ini dirumus khas untuk motosikal dengan enjin 2 lejang dan memberi mereka kuasa unggul dalam setiap pemacu. Jika anda ingin memaksimumkan bahan api anda setiap kali anda menggunakan basikal anda, pastikan anda sentiasa mempunyai minyak enjin ini.

Ciri-ciri lain:

 • Berat bersih: 1L
 • Mengurangkan asap
 • Kemerosotan yang lebih tinggi dan mengurangkan palam pencucuh

Apakah minyak enjin yang digunakan?

Fungsi utama minyak enjin adalah untuk pelincir komponen enjin yang berada dalam geseran berterusan dan cenderung untuk meningkatkan haus dan lusuh bahagian-bahagiannya. Ini juga membantu mengelakkan sebarang kerosakan, memastikan enjin anda berjalan dengan lancar. Beberapa tujuan utama minyak enjin adalah penyejukan, melindungi bahagian bergerak enjin, pemeteraian, dan pembersihan. Satu lagi perkara adalah untuk melindunginya daripada kakisan. Untuk minyak enjin untuk melakukan tujuannya, anda mesti memeriksa minyak dengan kerap.

Apa yang berlaku jika minyak enjin rendah?

Apa yang berlaku jika minyak enjin rendah?, Apakah gejala minyak enjin rendah?, Apa yang berlaku jika saya memandu kereta saya dengan minyak yang rendah?, Berapa lama enjin boleh berjalan tanpa minyak sebelum kerosakan?, Adakah minyak rendah buruk untuk enjin?
Apakah simptom minyak enjin rendah?

Apabila minyak enjin anda rendah, anda akan melihat beberapa gejala seperti lampu amaran tekanan minyak. Paras minyak enjin yang rendah boleh menyebabkan komponen enjin berhenti pelincir.  Sesetengah orang juga mungkin melihat bau yang terbakar dan bunyi mengetuk pelik di dalam kereta mereka, yang sering bermakna sudah tiba masanya untuk mengisi semula minyak enjin. Minyak enjin rendah juga boleh menyebabkan enjin anda terlalu panas dan ini mungkin masih berlaku walaupun tahap penyejukan anda baik. Enjin ini tidak akan mempunyai peluang untuk menyejukkan jika minyak pelincir tidak mencukupi. 

Apakah jenis minyak enjin yang saya perlukan?

Memilih minyak enjin yang betul untuk kereta anda boleh menjadi sedikit mencabar, terutamanya mengetahui spesifik. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk memilih pembekal kenderaan atau penarafan kelikatan yang disyorkan pengeluar, biasanya SAE 5W-30 dan SAE 10W-30. Sudah tentu, anda perlu menyemak semula ini kerana semakin rendah bilangannya, lebih nipis minyak. Untuk suhu yang lebih sejuk, pembuat kereta mencadangkan minyak 5W-20 atau 5W-30.

Berapa cepat perubahan minyak dapat dilakukan?

Perubahan minyak adalah tugas yang cepat, dan ia mempunyai tiga proses yang perlu dilakukan. Biasanya, proses perubahan minyak mengambil masa kira-kira 15 minit. Jika anda membawa kenderaan anda ke kedai pembaikan yang popular pada waktu puncak, ia mungkin mengambil masa yang lebih lama. Di sini, perubahan minyak dilakukan dalam masa 30 - 45 minit, dan proses ini termasuk mengalirkan minyak sedia ada dan menukar penapisnya. Kemudian dari sana, minyak baru akan dicurahkan ke dalam mesin. Masa menunggu juga bergantung kepada kemahiran profesional.

Minyak enjin mana yang baik untuk memandu lama?

Minyak enjin mana yang baik untuk memandu lama?, Bagaimana untuk memilih minyak enjin yang betul untuk gaya memandu anda, minyak enjin mana yang terbaik untuk memandu panjang?, Apakah minyak perbatuan yang paling tinggi?, Apakah minyak kereta yang paling lama bertahan?
Bagaimana untuk memilih minyak enjin yang betul untuk gaya memandu anda

Minyak Enjin Sintetik Shell Helix Power 0W-40 dianggap sebagai minyak terbaik untuk digunakan untuk memandu laju. Walaupun ia agak mahal, ia menawarkan banyak manfaat untuk kereta anda, menyediakan kestabilan haba yang lebih baik dan jangka hayat yang lebih lama sebelum anda perlu mengubahnya. Jadi, ia juga sesuai untuk memandu panjang.  

Adakah minyak tebal lebih baik untuk enjin yang lebih tua?

Minyak yang lebih tebal membantu dalam galas enjin yang dipakai. Sebagai contoh, minyak 10W-40 adalah cara praktikal untuk meningkatkan tekanan dalam enjin perbatuan yang lebih tua atau tinggi. Kenderaan yang lebih tua mendapat manfaat daripada minyak tebal yang membantu mencegah geseran dan kehilangan minyak. Bagi kebanyakan kenderaan perbatuan yang tinggi, minyak yang baik adalah Pennzoil High Mileage Konvensional Minyak Motor konvensional kerana ia membantu menghentikan kebocoran pada enjin yang lebih tua dan berpatutan.

Cara Memilih Minyak Enjin Motosikal di Malaysia

Tan minyak enjin motosikal mendakwa untuk memanjangkan hayat enjin motor anda, tetapi jika anda masih tidak pasti apa minyak enjin yang patut anda pilih, anda boleh menyemak kategori ini di bawah:

 • Kelikatan: Kelikatan pada dasarnya adalah ketebalan minyak, dan ia bergantung kepada berapa cepat atau lambat minyak akan bergerak ke enjin anda. Semak keperluan kelikatan motosikal anda sebelum memilih minyak enjin.
 • Standard Pematuhan: Minyak enjin dengan SAE, JASO, atau tanda API pada badan mereka menunjukkan bahawa minyak berkualiti tinggi.
 • Gaya menunggang: Jika anda seorang pelumba atau peminat prestasi, mendapatkan minyak sintetik akan menjadi lebih baik. Minyak ini dibuat untuk menahan suhu yang sangat tinggi kerana menunggang keras. Sebaliknya, jika anda hanya menggunakan basikal anda untuk masa lapang atau memandu untuk bekerja, mineral atau minyak separa sintetik boleh menjadi pilihan anda.

Baca selanjutnya:

Di mana Nak Beli Gelang Emas Murah di Malaysia

Apa yang Nak Beli Untuk Hari Jadi Rakan di Malaysia

Beri Komen

Anda tidak boleh menyalin kandungan halaman ini